Четвер, 25-е Квітня 2024року
Понеділок, 30 листопада 2020 14:41

Павло Пуськов Рекомендовані

Автор 
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Павло Пуськов - інвестор і акціонер холдингу Х100INVEST. Власник частки від обороту понад 25 ресторанів холдингу, власник управлінської франшизи Sushi Master у містах Мелітополь та Павлоград. Комерційний директор шинного заводу «Преміорі». Більш як 20 років у великому бізнесі на позиціях топменеджера. Ступінь MBA (The Open University, UK). Досвід ведення бізнесу в Європі, Північній і Південній Америці, Азії та на Близькому Сході.

 

Розкажіть про сферу вашої діяльності та її цінності.

Останні кілька років, а особливо активно цей рік, я працюю у сфері інвестицій. Передусім, ми показуємо звичайним людям, які можливості вони можуть отримати в майбутньому, якщо почнуть інвестувати зараз. До того ж варто зазначити, що в нашій країні та інших пострадянських країнах відсутня взагалі фінансова грамотність. Наші люди не розуміють, що є можливість інвестувати протягом активного життя, а потім жити на пасивний дохід у майбутньому. Я більше скажу: багато хто навіть не замислюється про пасивний дохід. Працюючи за наймом або на себе, люди продають свій цінний ресурс – час. Тобто вони добровільно продають себе у фінансове рабство і перебувають у постійній залежності від свого активного доходу, від своєї роботи або бізнесу. Як наслідок – наприкінці свого життя цілком стають залежними від держави.

 

Що для Вас особисто є найскладнішим у роботі інвестора?

Найскладніше – донести до звичайної людини, що вона має можливість гідно жити в майбутньому, використовуючи різні інструменти та інвестуючи частину свого активного доходу протягом життя. У капіталістичних країнах нікому не потрібно це пояснювати, адже вони це роблять протягом останніх 300 років. Та ви й самі бачите щасливих туристів, які подорожують куди завгодно і коли завгодно.

Уоррен Баффет колись сказав: «Якщо ви не знайдете спосіб заробляти гроші, поки спите, ви будете працювати, поки не помрете». Як шкода, що більшість ігнорують такі прості рекомендації, як: «відкладайте 10% активного доходу», «забезпечте собі фінансову подушку безпеки», «починайте рух до фінансової свободи якомога раніше».

 

Зараз дуже складний для України час. Як всі ці драматичні події, що відбуваються, впливають на вашу роботу?

Саме в складний час потрібно замислюватися над своєю фінансовою незалежністю. Ця криза показала, наскільки важливо мати фінансову подушку безпеки. А у нас 97% населення не використовують закони примноження капіталу і не мають уявлення про інвестування і створення пасивного доходу. Та замість того, щоб вивчати фінансову грамотність, багато хто просто сподівається і чекає, що держава зрозуміє їхнє тяжке матеріальне становище і почне про всіх дбати. Але саме зараз набагато легше донести до людей важливість інвестувати у своє майбутнє.

 

Криза – це новi можливостi? Якi змiни для себе та в суспiльствi Ви помiтили на тлi свiтової пандемiї?

Так, я згоден, що криза – це можливості. Для мене особисто змін не відбулося. Мої гроші як працювали, так і працюють на мене і зараз. А суспільство дуже змінилося, і виграв той, хто зміг підлаштуватися під нові реалії. Дуже багато світових компаній втратили свої ринки збуту, а ті, котрі змогли працювати в нових умовах світової пандемії, збільшили свої активи дуже суттєво.

Наскільки ризиковано під час карантину запускати нові бізнеси?

Запускати новий бізнес ризиковано завжди. І це не залежить від часу та обставин навколо. Але це обов’язково потрібно робити. Не запустивши бізнесу, ви не зрозумієте, чи буде він працювати, чи ні.

Багато бізнесменів зараз має якийсь стартовий капітал, тож вони дивляться в бік інвестицій, але не всі розуміють, як почати і що робити потрібно насамперед. Можете дати пораду таким людям?

Спочатку слід звернутися до професіонала, який має досвід в інвестуванні, або ж детально все вивчити самостійно. В інвестиційному полі є безліч варіантів, можна обрати будь-який інструмент, що відповідає вашим фінансовим цілям. Особисто для мене дуже важлива в інвестиціях надійність. Я ніколи не буду інвестувати в проєкти, де обіцяють сотні відсотків річних. Це перша ознака фінансової піраміди. Плюс я обираю для себе інвестиції в реальний бізнес, що працює з дохідною частиною близько 20% на рік. Також важливо, щоб вклади були зрозумілі, все було прозоро та оцифровано, щоб ви щомісяця отримували звітність по бізнесу, яку можна в будь-який момент проаналізувати.

 

Ваше особисте розуміння успіху. Які його складові?

Успіх – це не аксіома. На кожному етапі свого життя успіх сприймається і оцінюється по-різному. Але є важливі складові, які справді незмінні, і без них навряд чи можна буде назвати себе успішним. Такі, як здоров'я, гармонія в душі, любов – як ваша до людей, так і навпаки, самореалізація і саморозвиток, високі цілі та ідеали. І, звичайно ж, фінансова свобода, адже хто б і що говорив – більшість неприємностей завжди пов'язана із занепокоєнням про гроші.

 

Ваші персональні лайфхаки. 

«В тени отдыхает сегодня тот, кто посадил дерево много лет назад». Тому мій особистий лайфхак у минулому та зараз – це інвестувати щонайменше 20 відсотків свого активного доходу під 20% річних протягом 20 років. І тоді ви гарантовано матимете гідний пасивний дохід назавжди та залишите його своїм нащадкам.

 

5 речей, яких не вистачає нашому суспільству, на ваш погляд? 

Доброти, гідності, поваги один до одного і до себе.

 

Поради українцям для успіху та щастя.

Перше і основне – це зрозуміти, що кожен ваш день залежить тільки від вас самих! Жодна влада не зробить вас успішними. Друге – почати вже сьогодні відкладати 10% від свого активного доходу. І головне, про що потрібно пам'ятати: якщо ви не працюєте на своє майбутнє, то ви працюєте на майбутнє інших людей.

Прочитано 523 разів Останнє редагування Понеділок, 30 листопада 2020 15:15
ТЕТЯНА ПЕТРАКОВА

Головний редактор

Автор понад 500 соціальних проектів, направлених на розвиток дитячих талантів.
Телевізійний експерт. За освітою – журналіст (факультет масових комунікацій CНУ ім. В. Даля, магістр журналістики). Друга вища освіта – психолог (факультет психології CНУ ім. В. Даля).

Детальніше в цій категорії: « Поліна Крупчак

Прокоментувати:

Копирайт(C) http://ukrpeople.com "UKRAINIAN PEOPLE" Все права защищены.

Студия дизайна  Вэб Мост  Web BRIGHT design     http://web-most.net/