Вівторок, 16-е Квітня 2024року
Понеділок, 30 листопада 2020 15:57

Сергій Позняк

Автор 
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

У премії «100 успішних українців» заслужено посідає своє місце голова Наглядової ради інвестиційного фонду FinStrim, власник національної мережі заставного сервісу Cronvest Сергій Позняк. Понад 20 років компанії під його керівництвом доводять свою стабільність, надійність і відповідальність перед клієнтами. Про шлях становлення в бізнес-сфері, функціонування бізнесу в умовах карантину та професійні лайфхаки читайте в інтерв’ю Ukrainian People

«Якщо з нами Бог – нам нічого боятися!»

Розкажіть про свій шлях становлення бізнес-сфері.

Я почав свій бізнес з нуля понад 20 років тому. Не успадкував і ніхто його мені подарував. У 2000-му заснував першу компанію групи. Ми пережили щонайменше з півдесятка економічних криз, а у 2014 році я пішов на війну, Утім, це лише згуртувало команду, і ми стали справжнім бойовим підрозділом топменеджерів, зробили наш бізнес системним та масштабованим. На сьогодні більшість експертів вважає нашу групу компаній найбільшою в Україні мережею небанківських фінансових установ. Ми входимо до передових найвпливовіших бізнес-спільнот, таких, як CEOClubUkrane, «Бізнес 100», а також беремо участь у розробці галузевого законодавства в парламенті, формуванні національної економічної стратегії в КМУ та активно працюємо над появою в Україні ветеранської бізнес-еліти.

Як на бізнес вплинув карантин через коронавірус?

На жаль, позитивно. Чому на жаль? Тому, що вітчизняна фінансова система влаштована однобоко і так само однобоко регулюється. Із сильним перекосом в бік банків. Що дає можливість небанківським фінансовим установам, які, по суті регулюються за спрощеною системою та мають заниженні вимоги до відповідальності керівництва і власників, що призводить до злочинних дій, як із залученими коштами, так і при наданні кредитів. Клієнти втрачають гроші та майно, а відповідальності за це ніхто не несе. А в кризові часи зловмисники активізуються. Тому люди обирають перевірені часом та репутацією фінансові сервіси, зокрема такі, як FinStreamта Cronvest. І саме тому попит на послуги наших компаній зростає.

Як має функціонувати бізнес в умовах карантину?

Безпека людей колег та клієнтів передусім. Ми мусимо пристосуватися до нинішніх умов. Усі процеси, що не потребують персональної присутності, мають бути переведені на віддалений режим роботи. Жодних скорочень. Бізнесу треба єднатися як в обстоюванні власних інтересів перед владою, так і в спільному подоланні труднощів, допомозі один одному, навіть якщо ви конкуренти.

Ваші професійні лайфаки.

Завжди бути чесним. З клієнтами, контрагентами та командою. Тоді ти можеш розраховувати, що будуть чесними і з тобою та компанією. Ця політика добре спрацювала в березні 2020-го, під час першого локдауну. Ми тоді надіслали нашим клієнтам листи з пропозицією чесно написати про можливості виконання їхніх зобов'язань перед нами. Так ми змогли створити сприятливі, адаптивні умови реструктуризації та в результаті зараз маємо 90% портфеля у графіку, 10% на реструктуризації і жодного дефолту.

Як до нових умов адаптувалися ваші фірми?

Завдяки чіткому управлінню,мипристосувалися дуже швидко, адже в нас уже давно були інтегровані цифрові інструменти керування, тому що ми маємо регіональну мережу, і спілкування та ведення справ в онлайн – це для нас ситуація штатна. А от з необхідністю бути присутнім в офісі було складніше. Та ми й тут адаптувалися. Призначили чергових мінімальним складом, хоча як учасники критичної інфраструктури (фінансові компанії) могли працювати без обмежень, працівники виходили тільки за потреби.

Від карантину потерпають не тільки власники бізнесу  розпадаються цілі команди. Як не розгубити працівників та мотивувати людей повернутися після карантину на свої робочі місця?

Це питання того, як ви діяли ДО кризових ситуацій, адже в таких умовах яскраво спрацьовує корпоративна культура, спільні цінності та командний дух. І якщо ви раніше не переймалися цими речами, як, зокрема, стосункамив колективі, тоді в складні моменти починаються пошуки крайніх, «полювання на відьом» та виявлення причин.

Якщо ж у вас корпоративна культура плекалася регулярно, була націлена на взаємодопомогу та підтримку і зробила з вашої команди справжню сім'ю, тоді колеги самі підтримають один одного і вас у разі потреби.

Отже, порада тільки одна: працюйте з мотивацією та корпоративними цінностями постійно і, коли настане криза на кшталт пандемії, вони допоможуть згуртувати команду перед фронтом труднощів і перемагати їх з успіхом.

Криза це нові можливості? Які побачили Ви на тлі світової пандемії? Які зміни відбулися під час пандемії, на вашу думку, в бізнесі?

Криза це можливість увійти в перспективні проєкти за дуже невеликі кошти. У такі непевні часи часто цікавим бізнесам бракує зовсім малого, щоб вижити, або ж – щоб здійснити прорив. А цього «трішки»інколи банально неможливо отримати. Просто нема. І якщо входити в такі проєкти, то в перспективі можна стати власниками доволі високорентабельних бізнесів.

Як вам здається, на якому етапі перебуває зараз культура меценатства в Україні?

Думаю, добре, що вона взагалі є. А це вже круто. Порівняно з іншими роками, рівень культури меценатства зростає, адже є розуміння: бути меценатом – це не данина моді, не гламурний аксесуар. Це – відповідальність, насамперед перед нащадками, які отримають культурний спадок від попереднього покоління; перед суспільством, яке отримує від меценатів підтримку культури того рівня, якого рівня світогляд у меценатів.

На вашу думку, чого очікувати в майбутньому, в якому світі нам доведеться жити?

Якщо будемо вірити в Бога, любити його та своїх ближніх, то житимемо в щасливому, благополучному світі, де кожен матиме своє місце під сонцем, а мрії – здійсняться.

Як знайти своє місце під сонцем та йти до мети, незважаючи на невдачі? Що порадите читачам?

Знайти своє місце в житті можна тоді, коли маєш улюблену справу, та обираєш за мету зробити цей світ хоч трохи кращим і щасливішим, бо невдач, насправді, не існує. Є тільки відпрацьовані помилкові варіанти. І чим більше негативних відповідей, тим ближчою – позитивна.

З Богом! Будьте завжди у доброму гуморі та ніколи на здавайтеся!

Прочитано 356 разів
Ukrainian People

Автор

Прокоментувати:

Копирайт(C) http://ukrpeople.com "UKRAINIAN PEOPLE" Все права защищены.

Студия дизайна  Вэб Мост  Web BRIGHT design     http://web-most.net/