Четвер, 18-е Квітня 2024року
П'ятниця, 25 грудня 2020 10:53

Тетяна Кондратенко

Автор 
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Тетяна Григорівна Кондратенко. Псевдонім – Поліна БЕРЕСТ.

Член Національної спілки журналістів України та Гільдії головних редакторів (керівників ЗМІ) України, редактор-видавець, володар нагород: «Золота медаль «Незалежність» за високий професіоналізм та вагомий внесок у розвиток української журналістики; ордена Святої великомучениці Варвари за заслуги з відродження духовності.

Розкажіть про сферу вашої діяльності.

Журналістська діяльність багатогранна, адже вона охоплює різні сфери. Та водночас є та справа, без якої ти не можеш уявити свого життя. Створений мною 23 роки тому всеукраїнський часопис – ігрова газета/журнал «Я сам/А» – видання для всебічного саморозвитку дітей молодшого шкільного віку. Та кожен знаходить у ньому щось своє – цікаве, важливе, корисно-потрібне, навчально-розважальне. Творчі зустрічі, спілкування з малечею, юними та дорослими у містах і селах України дають мені право переконливо засвідчити: нудьгують, сумують діти за живою грою і, всупереч різним думкам, люблять читати! Отож, як мовиться, не ґаджетами єдиними… Хоч без них у світі сучасних технологій вже ніяк, проте все має бути збалансовано. А ще видаю книжки, редагую, перекладаю, пишу… Втілюю в життя власні задуми, проєкти, допомагаю в цьому друзям, беру участь у громадській діяльності.


5 речей, яких не вистачає нашому суспільству, на ваш погляд.
Багатьом, на жаль, бракує культури та виховання в широкому сенсі: у спілкуванні, ставленні до природи, відповідальності, часто – сповідування загальнолюдських цінностей і, що дуже важливо, – громадянських компетенцій, знань. Не в розумінні освіти, а освіченості, свого коріння, витоків, історії своєї держави та її розбудови. І не вистачає дій, віри та впевненості у зміни на краще. Формування здорового, по-справжньому європейського суспільства зі збереженням свого, національного, залежить тільки від кожного з нас, від того, як виховуємо змалечку дітей, як ставимося до батьків, людей поважного віку. На моє глибоке переконання, як залежить і те, яким є суспільство нині, яким буде його майбутнє завтра і якою буде наша країна через роки. А інакше ми ще довго тупцюватимемо на місці…

У чому, на вашу думку, полягає місія сучасної жінки?

Це залежить тільки від самої жінки! Дехто вважає застарілим образ матері-берегині роду – і будує кар’єру, створює власний бізнес, прагне керувати, бути на пульсі сучасності, всюди встигати, а хтось іде в політику (на разі чимало жінок обирають саме цей шлях) чи, як от зараз, працює над пошуком вакцини проти зловісного вірусу і саме це вважає своєю місією – врятувати людство від COVID-19. А інша жінка-мама просто живе заради своїх діток, бере прийомних на виховання та віддає всю себе, свою любов їм, своїй сім’ї, родині, при цьому залишається сучасною, активною, «продвинутою»; хтось доглядає бездомних тварин – і теж вважає це своєю місією (якщо не я, то хто?)

Ваше особисте розуміння успіху. Його складові.
В умовах сучасності, ідеальна формулауспішної жінки – це універсальне поєднання міцності характеру, витримки, цілеспрямованості, гострого розуму та безкінечного,постійного саморозвитку і водночас – жіночності, вишуканості, граційності, чарівності, мудрості, інтелігентності. Усе це має місце як складові успіху. Та в моєму розумінні успіх – це не лише певні бізнесові речі, які принесуть дохід, добробут, достаток; це не «сходинки» на вершину слави чи навіть визнання твоїх досягнень на рівні держави…

Для мене особисто успіх – це коли ти отримуєш колосальне задоволення від того, що робиш, усвідомлюєш, що твоя праця приносить радість іншим, на тебе завжди чекають…

Ваші персональні лайфхаки.
Завжди вигадувала щось цікаве, оригінальне, креативне, обовязково з гумором, позитивчиками – для рідних, друзів, колег, у творчості й роботі. Щоразу головним лайфхаком у роботі, приміром над версткою журналу, є створення такого дизайну, щоб його «зацінив» читач, адже вдало і гарно зверстаний матеріал миттєво «заходить». Шукаю для кожної публікації свою «фішку», щоб привабити та зацікавити не лише дітей, а й спонукати дорослих до спільного читання, спілкування з дитиною саме по журналу. Головний мій лайфхак (як колись ставили «знак якості» на товарі) – «зроблено з любов’ю!»

Як, на ваш погляд, поєднувати кар’єру та родину?
Скажу відверто: для мене це завжди було непросто. Сама часом дивуюсь, як могла все встигати?! Сімя, діти, навчання у виші, виклики Чорнобиля, захист, робота та підробітки, курси, заходи, зустрічі, власна справа… У сім’ї ставилися з розумінням, завжди підтримував чоловік, а коли підросли діти – теж допомагали в створенні журналу, брали участь у моїх заходах. Син став моїм надійним партнером.

Для мене моя діяльність не є кар’єрою як такою. Та коли робота є справою твого життя, творчістю, захопленням, якщо хочете, – служінням, і робиш усе з любов’ю, тоді дійсно зможеш поєднувати кар’єру і родину, все встигатимеш. Важливо доповнювати одне одного і знаходити в усьому гармонію. Врешті, за великим рахунком, усе, що ми робимо, заради чого і для кого живемо, – це наші діти, наші сім’ї, родини, друзі.

Опишіть портрет сучасної українки.

Українки – вродливі, талановиті, працьовиті, особливі. І цей незаперечний факт давно визнають у світі. Сучасна жінка – багатогранна і гармонійна, впевнена, самодостатня, вихована, поєднує в собі розум, виваженість, має відчуття такту. Вона вміло вправляється у домашніх справах (щоправда, не завжди молодь хоче витрачати час на приготування обідів!), здатна створювати, управляти, досягати цілей, перемагати та водночас бути надійним другом, турботливою, люблячою матусею, дружиною, донькою, милою, ніжною, ласкавою, жіночною, стильною. І хоч цей портрет майже ідеальний, досконалості немає меж. А сучасні українки прагнуть досконалості в усьому і хочуть бути неперевершеними.

Які цінності потрібно закладати у виховання дітей?

Насамперед – загальнолюдські, виховувати шанобливе ставлення до батьків, рідної землі, своєї мови, прищеплювати любов до маленької батьківщини – села, міста чи селища, історичної минувшини, а це і є закладання з дитинства патріотичних почуттів; формувати всебічно розвинену особистість, освічену, грамотну, водночас вільну і незалежну, здатну в подальшому брати на себе відповідальність, приймати самостійні рішення. І завжди памятати при цьому про дуже важливу річ – піклуватися про здоровя нації!    

 

Яке ваше джерело натхнення?
Мене надихають цікаві творчі люди та спільні ідеї, задуми, особливо діти, для яких видаю свій журнал, мої рідні онучата, їхні маленькі перемоги, усмішки та обійми, а часом навіть прості побутові речі… І поезія, хороша пісня, музика, обожнюю море і ліс!  

Поради жінкам для успіху та щастя.

Я не люблю давати порад – не вдячна це справа. Скажу поетичними рядками Ліни Костенко, особистістю і творчістю якої я захоплююсь: «Єдиний, хто не втомлюється, – час. А ми – живі, нам треба поспішати» … Тож не втрачайте дорогоцінний час – кохайте, народжуйте дітей, робіть кар’єру, поспішайтетворити добро, любіть життя.

А з власного життєвого і професійного досвіду додам: не зраджуйте своїй мрії, навіть коли робите помилки; якщо «впадете», то лише для того, щоб піднятися та йти далі. Будьте з тими, хто вірить у вас, цінує, будьте щирими, чесними, порядними з рідними та партнерами в бізнесі – і тоді від вас ніколи не відвернуться ні в поразках, ні тим паче в успішності, коли з’являють «доброзичливці» та заздрісники.

До успіху можна прийти, якщо в це вірити і наполегливо працювати, щоразу відчувати мить радості і щастя. Тож нехай таких миттєвостей буде якомога більше в житті кожного з нас! І обов’язково будьмо ЗДОРОВІ! Без здоров’я ніщо не буде вартим ваших зусиль … Бережімо себе та дорогих нам людей і насолоджуймося життям!

Прочитано 339 разів
Ukrainian People

Автор

Детальніше в цій категорії: « Анна Богуславська Олексій Риков »

Прокоментувати:

Копирайт(C) http://ukrpeople.com "UKRAINIAN PEOPLE" Все права защищены.

Студия дизайна  Вэб Мост  Web BRIGHT design     http://web-most.net/